Tak
patut. Tak kena ni.
Salah
seorang customer aku beli kambing muda. Satu ekor dimasak kurma, satu
ekor lagi dimasak rendang. Rendang kering.
Aiseyman.
Ni dah salah protokol.
Patutnya
kambing muda, kena pula yang jenis grain fed, paling elok dimasak
seasas asasnya, tanpa rempah pelbagai. Panggang atau sup. Biar daging
itu sendiri jadi rempah secukup rasa.
Bagi
aku, masak rendang adalah untuk daging liat atau daging tua atau
daging yang dah tak tahu nak masak apa. Kalau daging tua memang kena
betul lah dimasak rendang. Segala macam rempah tu dapat 'cover'
ketidaksedapan daging tua atau liat.
Sama
juga isunya macam ayam. Ayam sekarang yang memang jenis grain fed
memang hancur ranap kalau dimasak rendang. Tapi kalau dibuat ayam
golek atau sup, memang terangkat. Yang bagus dibuat rendang, ayam
kampung atau ayam pencen.
So
kambing muda eloklah dipanggang begitu sahaja dengan rempah yang
sangat minimal. Kalau tidak, penat ajo kita dok bela, dok buat macam
macam nak bagi daging sedap. Tukang masak senang senang je hancur
leburkan penat lelah kita menggemukkan kambing. Tak patut tak patut.
Kambing
muda kambing panggang. Atau kambing sup. Atau apa saja teknik memasak
yang asas. Barulah ada kelas!
Salam
hormat!
Engat kn nk condemn projek kambing muda td huhu naseb bek bace smpai abis.. kambing muda golek,fuhh sedapnye.. sembelih la sekor tuan,bg sy mkn free huhu
ReplyDelete