"Tropical breeds for tropical region, arid breeds for arid region, temperate breeds for temperate region, and polar breeds for polar regions"

Sunday, March 31, 2013

TAKZIAH KEPADA DINO AGRO FARM

Takziah diucapkan kepada ahli keluarga Dino Agro Farm di Dengkil, Selangor di atas pemergian mengejut saudara Shahrul Azhan Samsuddin. 

Buat pengetahuan pembaca sekalian, allahyarham Shahrul Azhan Shamsudin adalah abang kepada Saiful Imran Samsuddin, dan mereka berdua hadir dalam Mesyuarat Agung Tahunan Persatuan Pembiak Kambing Malaysia yang baru sahaja berlangsung pada 30hb Mac 2013. 

Saya sendiri amat terkejut dengan berita ini kerana saya baru sahaja mengunjungi ladang mereka semalam (31hb) pada sebelah petang. Allahyarham nampak sihat, cergas dan ceria. Berusia 33 tahun dan memiliki sepasang cahaya mata. 

Allayarham Shahrul Azhan Samsuddin di belakang sekali. Bercermin mata dan memakai baju putih. Duduk antara Chandran dan Tn Hj Zeid Ismail. 

Sekali lagi ucapan takziah kepada ahli keluarga Dino Agro Farm di atas pemergian sangat mengejut allahyarham Shahrul Azhan. Marilah kita bersama sama membacakan Al Fatihah dan mendoakan kesejahteraan roh beliau. Semoga  dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama sama golongan soleh.

Al Fatihah..




Saturday, March 23, 2013

CAMNE NAK JAWAB EH?


Kalau ada bakal pelanggan datang kat ladang kita, kemudian kata " ada tak kambing jantan cukup umur harga $300? ".

Tuan puan nak jawab macamana?

Apa perasaan kita? Marah atau terkejut tak percaya?

Macam mana nak jawab cara diplomasi?

Kadang kadang memang ada orang macam ni, tambah tambah golongan trader dan broker, yang menawarkan harga yang membuatkan kita kaget terdiam. Their offer price can be absolutely titanically ridiculous.

Masa mula mula aku bela kambing dulu, memang selalu datang golongan macam ni. Memang membunuh semangat, memang niat golongan trader/broker ni nak melemaskan kita terus tenggelam tak timbul timbul.

Tapi diorang tak fikir, kalau beli pada harga yang tak sustainable, sampai bila bila kambing susah nak bertambah, makin susah orang nak bela kambing, golongan trader ni pun makin susah dan susah mencari kambing. 

Macam membunuh itik yang bertelur, sedangkan telur itik tu sumber rezeki kita.

Harga sebenar kambing cukup umur sekarang ialah $23 atau $24 per kilo di mana 1 dinar emas = kambing 35kg. Harga adil. Bukannya harga excessive.

Dan aku jual pada $20 sekilo. Ok sangat lah tu.

La ni aku berkeras dengan trader dan broker ni. I hold my ground. Tapi sebenarnya dah lama sangat pun, bertahun tahun dah aku tak jual pada golongan macam ni. Jangan risau, tak mati pun kita sebagai pembiak kambing. Elok je hidup lagi.

Oh ye tuan puan, sebagai panduan, muamalah Nabi dalam bab trading trading ni - Nabi kata sapa sapa peniaga (maknanya yang jual beli - bukan producer/manufacturer/raw material extractor ye) jangan melebihi 30% margin. Itu amalan Nabi dalam perniagaan.

Kepada pembiak kambing, tidak mengapa margin kita melebihi 30% (200% pun takpa) sebab kita menanggung lebih banyak risiko dan kerja kita lebih banyak. Kita bukan jual beli. Kita manufacturer.

Tetapi kepada importer dan trader dan broker kambing, jika margin atau untung kita melebihi 30%, maka kita tidak lagi mengikut amalan perniagaan Nabi, kita tidak lagi berada di bawah bendera Nabi. Fikir fikir kanlah kita semua.

Friday, March 22, 2013

SORRYY!! WRONG DATE!!


Penting!!

Ada misunderstanding. Tarikh AGM Persatuan Pembiak Kambing Malaysia ialah 30hb Mac 2013 (Sabtu). Bukannya 31hb - aku dah edit post Incoming! AGM Persatuan Pembiak.

Alamat : 17 Jalan 16/15,
                Seksyen 16, 46350 Petaling Jaya
                Selangor.

*Berhampiran Hospital Universiti 


Pukul 10 pagi. Datanglah lebih awal untuk memudahkan urusan pendaftaran.

This is very bad mistake on my part. Minta maaf banyak banyak atas kesilapan aku. Sekali lagi aku minta maaf. Real sorry guys!

*Harap saudara isal boleh reinform dalam facebook group.

Thursday, March 21, 2013

BILA AKU KOMPLEN NGAN SOONSOON


Buat masa ini, dedak penggemuk yang aku gunakan bagi kambing jantan yang dah cerai susu dan masuk fasa penggemukan - ialah dedak soonsoon 5180. Ramuannya pkc + soyahull + cornmeal. Exact percentage aku tak boleh dedahkan melainkan tuan tuan sendiri tanya sama soonsoon.

Inilah soonsoon 5180 yang sesuai untuk penggemukan. Lebih baik gunakan ini daripada soonsoon 4120.

Aku suka 5180 disebabkan ianya adalah upgrade daripada 4120. Lebih sesuai kepada kambing especially kambing untuk digemukkan. 4120 adalah 100 peratus kulit kacang soya, dan ianya tidak efisien bagi ruminan. Banyak membazir pasalnya transit cepat sangat dalam perut, belum sempat hadam dah keluar jadi tahi.

So bila ditambah bijirin (cornmeal @ mil jagung) macam yang soonsoon buat kepada 5180, kualiti penghadaman diperbaiki. Ruminan sempat menghadamkan dedak tu sebab sifat bijirin ialah memperlahankan, jadi lebih banyak zat dari dedak sempat diserap.

Bijirin (jagung, barli, gandum, padi) ni proteinnya lebih rendah berbanding mil kacang soya atau pun pkc pke pkp. Tetapi disebabkan tenaga jenis karbohidrat tinggi, pasal tu bijirin memiliki kualiti penggemukan yang terbaik. Dalam bab penggemukan - peratusan protein, tenaga, lemak aku tak hirau sangat.

Janji ianya adalah karbohidrat. It must be carb. Karbohidrat ini yang berupaya masuk ke dalam sel daging dan menjadi lemak dalam sel. Intramuscular fat. Barulah daging jadi juicy, lembut dan menggiurkan. Kalau kita guna dedak berprotein tinggi (soya basah, soybean meal, soybean hull, pkc pke pkp), hasilnya tidak akan setanding berbanding dedak tinggi karbohidrat.

Grain is the king, and still the king for fattening process.

Bagi anak kambing, dan kambing menyusukan anak, lain pula ceritanya. Protein memang kena tinggi sikit. Dan aku suka soybean meal sebab palatibility dia tinggi. Anak kambing cukup suka rasanya, tak payah nak tambah molasses.

Ok, 5180 tahap protein dia kalau aku tak lupa ialah 12 - 14 peratus. Rendah berbanding 4120 (100% soybean hull), atau 5811 (soybean meal based). Tapi cantik lah tu untuk penggemukan. Dan aku mula guna 5180 sebaik sahaja ianya diperkenalkan oleh soonsoon.

Selama aku guna takde masalah. Aku puas hati dengan hasilnya. Melainkan bulan sudah. Aku tak tahu apa yang terjadi kepada soonsoon tapi aku memang betul betul hangin. 3 ekor kambing jantan aku mati tak boleh kencing.

Tuan tuan sebelum bulan sudah, ada juga kes jantan kencing tak lawas, tapi kesnya tak banyak, dan kambing jantan boleh recover selepas aku suntik terramycin LA. Takdelah sampai mati kambingnya. Dan aku tak pernah menggunakan ammonium klorida sebagai neutralizer.

Tapi bulan sudah 3 ekor kambing jantan aku mati. Bukan aku seorang, tapi ada juga kawan kawan lain ada kes kencing tak lawas. Tak boleh jadi, aku pun bising kat soonsoon. Masa tepon tu aku cakaplah aku guna sebulan 3 tan padahal tak banyak mana pun, dan aku kata aku tak nak guna lagi kalau tiada tindakan diambil. Saja je bagi nampak aku ni important customer, kalau tak mesti dia buat tak tahu aje.

Aku minta soonsoon check balik nisbah kalsium:fosforus. Mesti dah lari tu.

Seminggu lepas tu, soon soon tepon aku balik. Which is surprising sebab aku ingat dia buat tak layan je. Dia kata dia dah address masalah Ca:P. Dengan cara merendahkan fosforus sebab katanya kalau nak tambah kalsium, kos akan bertambah.

Hahaha.. soonsooon ni pun.. I am not that dumb. Thats a lie. Kelentong sungguh. Saja nak sedapkan hati aku. Patutnya tambahlah kalsium, macam mana pula kurangkan fosforus. Sebabnya semua dedak memang terlebih fosforus melainkan soybean hull.

Huh bengong soonsoon. Dia ingat semua penternak mudah dikelentongkan. Tapi sebenarnya penternak generasi baru (kita lah tuan tuan semua) adalah knowledge driven. Mana ada nak tunggu jpv suapkan ilmu, atau dok mengharap jpv panggil pergi kursus. Kita bukan macam geng dulu yang tahu nak jual kambing aje. Ada masalah sikit panggil aje jpv.

Kita generasi baru dah takdak macam tu. Ya memang aku perhatikan pembiak generasi kita dah berlainan sifat, yang mampu mengubah suasana industri masa depan. And I am truly excited by that fact.

Anyway, aku pasti ada lagi penternak yang kambing jantannya mati tak boleh kencing yang bising kat soonsoon, pasalnya baru baru ni soonsoon naikkan harga 5180. Lagi mahal dari 5811 dan 4120. Maknanya kos dia dah bertambah, probably dia kena tambah kalsiumlah tu.

Dan ini menyebabkan aku tengah menimbang untuk tukar pembekal. Hmmm.. soonsoon 5180 memang proven, sesuai untuk penggemukan sepertimana 5811 terbukti menambahkan susu. Tapi aku pasti mesti ada feedmaker yang rumusannya tak jauh beza dengan 5180.

So kepada mana mana feedmaker yang dedak penggemuknya ada bijirin at least 25-30%, dan Ca:P at least 2:1, dan protein tak lebih 15% bolehlah hantar quotation kat aku (peh!macamlah aku nak order banyak sangat)

Felda Biopalma macam ok, tapi takde ejen terdekat.

Buat sendiri dedak? Aduhhh takde masa lah nak buat. Pening lah campur sana campur sini. Aku nak beli yang complete feed, senang cerita.

Any idea?

Wednesday, March 20, 2013

GOLD IS NOT AN INVESTMENT


Pelik sungguh aku bila ada pihak sibuk benar suruh kita melabur dalam skim pelaburan emas.

Emas dan perak katanya memberi pulangan yang sangat menguntungkan. Katanya lagi, emas terbukti sentiasa bernilai bagi manusia dalam mana mana tamadun. Dan nilai emas sentiasa stabil, tanpa banyak fluctuation - tak macam harga komoditi. Tambahnya lagi Nabi Muhammad SAW pun menggunakan dinar emas dan dirham perak sebagai matawang.

1 dinar emas tetap dapat membeli seekor kambing pada zaman nabi hinggalah zaman sekarang. Nilai emas sukar dipengaruhi inflasi.

Tak macam matawang kertas, 1 ringgit malaysia dapat membeli seekor ayam kampung hidup zaman nenek kita, tapi 1 ringgit malaysia sekarang dapatlah kepala ayam aje. Terlalu mudah dipengaruhi inflasi.

Nilai emas tetap sama. Dulu, kini, dan selamanya. Stabil.

Sebab stabil itulah tak sesuai dijadikan pelaburan.

Tetapi sangat sesuai dijadikan matawang.

Bagi aku, emas bukanlah pelaburan tetapi sebagai simpanan. Savings or deposits. Bagi sesiapa yang dah ada excess cash, sesuailah beli emas daripada simpan tunai banyak sangat dalam akaun simpanan bank. Emas mempertahankan nilai semasa kekayaan kita. Menambahkan nilai kekayaan? Tidak.

Pelaburan atau investment ni bermaksud wujud kemungkinan pulangan (returns). Tak kisahlah pulangan positif atau negatif. Tak kisahlah pulangan itu boleh menambahkan kekayaan atau mengurangkan kekayaan. Dan sifat pelaburan ini merujuk kepada bisnes atau perniagaan.

Bisness ni yang baru kita katakan pelaburan. Wujud potensi pulangan dan dalam masa yang sama wujud potensi risiko. Wujud ketidaktentuan. Wujud ketidakstabilan.

Emas dan perak yang dijadikan matawang tidak boleh diniagakan. Haram. Spekulasi. Nabi tidak membenarkan kita membeli matawang, kemudian menyimpannya dengan tujuan membuat keuntungan. Matawang tidak boleh diperniagakan. Forex trading sememangnya diharamkan dalam Islam.

Setiap currency speculator macam George Soros atau sapa sapa pun lah yang terlibat dalam jual beli matawang untuk keuntungan adalah musuh Islam. Termasuklah emas dan perak. Bukan setakat dollar atau renmibi atau ringgit malaysia.

Simpanan emas boleh. Simpanlah berapa banyak yang termampu pun. (sebenarnya tidak banyak memberi manfaat pun simpan banyak banyak, lebih baik melabur dalam perniagaan, barulah wujud aktiviti ekonomi yang memberi manfaat kepada semua orang).

Bagi aku, emas bukanlah pelaburan. Jangan terpedaya untuk melabur dalam mana mana skim pelaburan emas. Beli dinar emas, simpan takpe. Tapi jangan lupa bayar zakat.

Gold IS NOT an investment.

Goat IS AN investment.

Choose wisely. Goat luck! 

All pretty and shiny. But won't grow by itself.

Pretty too. And they certainly grow!

WHY NITROGEN WHY?


Some mechanics can be totally undependable for motoring advice. Its like asking for instructions from a swimming coach when what you do is actually drag racing or paintballing or deerhunting.

You see, I am not driving a Ferrari 458, or a Mclaren MP4-12C, or a Bugatti Veyron. What I drive does not even remotely resemble those high speed supercars.

I drive a 200 years old van. A relic of Industrial Revolution. All squeaky, bone jarring ride, and have superior body massaging ability than the $10,000 Osim Massaging Chair. The van I drive not only completely massage by body, but also build my arm strength fabulously from the massive strength needed to change gears.

When you drive a relic + a massage facility + a gymnasium = you drive slow, very slow to appreciate it, to soak in all the amazing health benefits it bestows upon the driver. There is not a reason to drive fast, there isn't any whatsoever reasons to drive like a ferrari. Yep, no high speed driving.

What baffle me then, is why the mechanics keep asking me to fill my tyres with nitrogen? He can clearly see that I drive a van instead of a supercar. He says again and again, nitrogen makes your tyres much stable at high temperatures so that you can safely enjoy high speed driving without worrying about the tyres that might get blown.

The fastest I could get in the van is 80 km/hour. I have no need to drive fast at speed exceeding 200km/hour. I have no need for nitrogen filled tyres. No no no thank you mr mechanic. I believe air, ordinary air is good enough for my tyres.

Why should I spend $8 per tyre for a nitrogen, when I could get it free with air?

Thank you, mr mechanic for your 'excellent piece' of motoring advice.

But no, I won't do it. 

Tuesday, March 19, 2013

SIAPA LEBIH KAYA?


Satu henpon = 1 ekor bebiri,
Satu guni 50kg tepung gandum = 1 ekor bebiri
Seekor yak = 10 ekor bebiri
Seekor kuda = 50 ekor bebiri

Seorang pengantin perempuan = mas kahwinnya 100 ekor bebiri

Itu adalah harga menurut budaya puak Kyrgyz di sebuah kawasan pergunungan ekstrem di timur laut afghanistan. Puak Kyrgyz ni adalah true blue pengembala. Kerjanya memang pengembala semenjak turun temurun. Pengembala nomadik, jenis yang takde rumah tetap. Berpindah randah mengikut pergerakan ternakan. Guna khemah je. Memang dasat, memang lasak diorang ni, kalah kita dibuatnya bila sampai bab pengalaman membiakkan kambing dan bebiri.

Kawasan diorang tinggal ni dinamakan Koridor Wakhan, sebuah lembah yang tidak pernah tumbuh pokok. Pasalnya pokok memang tak boleh tumbuh, disebabkan cuaca sejuk yang ekstrem, dan angin kuat. Rumput aje yang mampu tumbuh dalam persekitaran sebegini. Jadi persekitaran mereka memang sesuai sangatlah untuk penternakan.

Tak banyak pun bilangan ahli puak ni, adalah dalam 1100 orang. Islam.

Now, koridor wakhan adalah sangat terasing daripada ketamadunan disebabkan bentuk mukabuminya yang bergunung ganang di mana ianya menyukarkan sebarang usaha pembinaan. Jalan raya sebatang pun takde. Its absolutely remote. Tiada sebarang kemudahan asas. Tiada klinik atau hospital, tiada elektrik, tiada air paip, tiada bank, tiada segala ciri fizikal sebuah tamadun. Yang ada hanyalah alam semulajadi, dan kambing, dan bebiri.

Kita akan katakan, tanpa segala kemudahan ketamadunan, puak Kyrgyz ni miskin papa kedana. But they are not. Sebabnya, duit kertas bukan matawang. Matawangnya adalah bebiri dan binatang ternak.

Kekayaan yang sebenar. Kekayaan yang boleh nampak dengan mata kasar. Dan bukan setakat nampak, tetapi kekayaan ini adalah hidup dan boleh membesar. A gold that actually grows.

Now, seorang pengantin perempuan mas kahwinnya adalah 100 ekor bebiri. Kalau diukur dengan ringgit malaysia (dan ringgit malaysia ialah paper currency), nilainya adalah $80,000. 1 ekor bebiri = 1 dinar emas = $800.

Mahalnya mas kahwin!

I never know a mountain girl can be so damn expensive!

Tapi itulah kebenarannya. Maknanya sebaik sahaja berkahwin, seorang isteri dah dapat harta bernilai $80,000. Macam dapat kereta Proton Inspira 1.8 CVT. Tapi ini adalah lebih baik dari kereta. Kerana kereta susut nilai sebaik sahaja kita bawak keluar dari show room. Sebaliknya 100 ekor bebiri boleh membiak beranak pinak, dan dalam masa setahun, boleh double in value.

Its very real wealth man!

Hmm... ada tak mana mana anak dara kat malaysia sekarang sudi menerima mas kahwin 100 ekor kambing?


Itulah rupa kawasan koridor wakhan. 14,000 kaki dari aras laut. Bumbung dunia. Padang rumput yang dikelilingi banjaran gunung. Brutal winters.

Pengembala Kyrgyz bergaya dengan henpon masing masing, yang sebenarnya tak berfungsi. Takdak coverage. Setakat dengar muzik dan ambil gambar. Patut diorang ni  boleh cuba melanggan dengan celcom, siapa tahu? hehehe

Atas tembok batu tu tahi bebiri + tahi yak. Dikeringkan untuk buat api masak. Wangi sebenarnya tahi yak.

Anak dara puak kyrgyz. Ahhh beautiful... but expensive!! Ouch!!

Monday, March 18, 2013

THE UNKNOWN KILLER OF CIVILIZATIONS


Dunkin' Donuts.

Really. I am not kidding here.

The truth is, all great civilizations are so called great because of their high ouput of creativity - arts, literatures, architectures, etc. They have the leisure time to engange in creative works. And one thing is very clear here, to keep the creative juices flowing, caffeine is needed. Yes it is.

All the artisans, writers, poets, musicians, craftsmen, architects are dependant on good quality caffeine. Not only good quality, but also huge intake of it. Caffeine helps them steer clear of frequently happening 'blank walls'. Caffeine sparks their brain to life. As a result, so many of us enjoy and marvel at their works.

Caffeine is the lifeblood of creativity. It is pretty simple :

Good coffee --> higher creativity --> more artistic output --> richer culture --> greater civilization.

Now, I know I am not a coffee con..nois..seur, nor a coffee aficionado, nor a coffee lover, nor a coffee purveyor. I know I am a caffeine addict, a junkie. But I do know the difference between bad coffee and good coffee.

The trouble is, Dunkin Donuts's coffee does not belong to the two groups. Because it is the worst coffee I have ever tasted. The absolute worst, in the history of coffee, and in the short history of mankind. My brain simply stopped functioning. The juice ran dry. As dry as the atacama desert.

The taste... or tastelessness of it is simply... pornographic. The level of tastelessness is like watching the beer bellied moronic Jeremy Clarkson of TopGear going naked for a full show. Or Chua Soi Lek starring in another DVD. It is...repulsive.


100% DUNKIN'? More like 100% DUMBER!


America Runs On Dunkin'? Now that explains why there is so many dumb politicians hence dumb policies in america. This is great news actually for all american rivals - we are witnessing firsthand the dumbing down of America by Dunkin Donuts.

You see, the coffee produced by Dunkin Donuts is so bad that it kills your brain. No amount of artistry can possibly come out from this type of dead brain. No. It certainly can't be. Plainly, Dunkin Donuts coffee is a creativity killer.

A civilization that allow its people to drink coffee brewed by Dunkin Donuts is risking a slow, painfully agonizing deaths. No creative works will come out. No more great paintings, no more marvelous architecture, no more beautiful music, no more emotionally stirring poems and novels - an artless, empty, zombie filled civilization.

For this reason, guys, don't drink coffee by Dunkin' Donuts.

Just don't.

Sunday, March 17, 2013

PROJEK KAMBING PPK : THE LESSON


2006, mungkin juga 2007.

Ada seorang pegawai veteran Pertubuhan Peladang Kawasan (bukan tempat aku) datang ladang aku. Bukan nak tengok kambing sangat, tapi mencari benih pucuk paku untuk ditanam di ladang PPK. Masa tu dia cerita Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) yang merupakan induk kepada semua PPK dah buat keputusan untuk membiakkan baka kambing boer.

17 PPK telah dipilih seluruh Malaysia. Setiap PPK akan bermula dengan 20 ekor pejantan boer, dan 140 betina boer. Projek kambing PPK ini dijalankan secara partnership dengan ahli PPK. Maknanya ahli sediakan tanah dan reban, PPK sediakan kambing dalam bentuk geran. Kiranya kambing free lah, untuk ahli penternak.

Tapi ada juga aku dengar cerita yang PPK buat sendiri tanpa partnership ahli. Yang ni modalnya besar lagilah. Dalam $1 juta kot untuk setup. Mana mana PPK yang partnership dengan ahli, modal setup adalah lebih kurang $300,000 ke $400,000.

Now. Pegawai veteran tu cerita projek kambing PPK ni lain daripada yang lain. Experimental. Belum pernah dibuat kat Malaysia. Diorang nak biakkan kambing boer tanpa menggunakan kandang kayu.

On sand. Atas pasir.

Macam kat australia sana.

Ni gambar gambar salah satu ladang kambing PPK yang aku pergi.

Kandang lantai pasir. Senang buat, susah nak maintain. Pejantan boer dan induk boer. Kalau tak silap aku dengar, jpv yang supply. Malangnya tak ikut spec, kambing tak cukup saiz dan body condition macam angelina jolie on crash diet. Took a long loongg time to upgrade their condition.


Yang ni, penternak beli sendiri dari sebuah private boer breeder. Body condition much much better, tapi baru dua minggu je sampai. Harga? Kalau tak silap aku pejantan boer $2500, tak pun $3500. Betina $1500.


Kat belakang tu kandang lantai atas. Kena buat juga, nak elakkan kematian anak yang terlalu banyak atas lantai pasir. Kandang belakang tu penghuninya induk yang baru beranak. So dua kali modal lah ni - first kandang lantai pasir, lepas tu kena buat juga kandang lantai atas. 


Keadaan dalam kandang lantai atas. Semuanya petak individu untuk kambing beranak.

Tuan tuan pembiak kambing,

Masa aku pergi ni, semua 17 projek PPK sedang bergelut. They really were in deep trouble. As deep as Mariana Trench – 11 kilooooooometer ke dalam laut. All of them were in various state of failures.

Kadar kematian kambing sangat tinggi, anak anak kambing tak menjadi. Makanan cukup, kambing bukannya undernutrition. Tapi tumbang berderet deret disebabkan penyakit. Salah satunya coccidiosis.

Well, idea guna lantai pasir sebenarnya tak praktikal dalam cuaca tropika. Kalau jumlah kambing sikit, takpelah. Tapi kalau dah 160 ekor, memang tunggu masa nak meletup. Dan sememangnya meletup.

Lantai pasir memang lebih rendah kos dari lantai berkayu, tapi apa yang PPK terlepas pandang ialah maintenace cost untuk penukaran pasir baru setiap 3 bulan. Pasir lama kena kaut, dan hari hari kena buat. Hari hari. Tak lalu pekerja nak membuatnya. Bila cukup 3 bulan kena topup pasir baru, kena beli pasir halus berlori lori.

Actually kos lebih tinggi jangka panjang.

So semua projek PPK ni terpaksa tukar strategi dari lantai pasir ke lantai atas. Ada yang pindahkan semua kambing ke kandang atas, ada yang pindahkan kambing beranak sahaja ke kandang atas. Barulah nampak perubahan, baru wujud sinar harapan, baru mula nampak keberhasilan program pembiakan.

Sekarang?

I don't know. Mana mana projek kambing PPK yang masih ada semuanya kena inject fresh capital untuk survive. It's a hard lesson for them.

And a very good lesson for us.

Oh! Aku doakan semua projek kambing PPK berjaya akhirnya. Good luck to all of them!

Salam hormat!

Thursday, March 14, 2013

THE SHOW VS THE REAL GAME


Dalam sekian banyak pertandingan kambing yang aku kunjungi, yang menang dan yang menarik perhatian ialah baka kambing yang besar besar. Lagi besar lagi tinggi peluang menang. Lagi besar lagi cantik. Lagi besar lagi tinggi nilainya. Lagi besar lagi pengunjung oohh aahh.

Lagi besar, lagi bagus, lagi baik dijadikan pejantan atau induk. Big is always better.

Ya kah?

Pengalaman aku membuktikan sebaliknya. Tuan puan pembiak kambing yang dihormati, aku adalah pembiak kambing 100%. Jalan penternakan yang dikatakan paling susah, jalan di mana banyak penternak yang gugur, jalan di mana 'mustahil' lebih banyak diucapkan dari 'boleh'. Aku tiada pendapatan lain. Aku tiada hasil sawit, aku tak buat trading atau importing, aku tiada khidmat sembelih melapah memasak, aku tak jual daging mentah atau sejuk beku, aku tak jual ubat atau makanan ternakan, dan aku tiada agrotourism.

Hanya usaha pembiakan kambing. Satu satunya kemahiran yang aku ada.

Jadi aku acutely aware (sangat sangat sedar) di mana kunci kejayaan seorang pembiak kambing pedaging. Dan aku boleh beritahu, dan aku yakin : sekiranya kita menjadikan saiz kambing lebih besar lebih bagus sebagai kriteria pemilihan utama untuk dijadikan pejantan atau induk - kita akan mati. Cepat. Dead meat. We will go extinct faster than the dodo. Way much much faster.

Malangnya aku masih dan masih melihat rantaian pembiak, terutamanya pembiak baru, yang taksub dengan saiz kambing. Lagi besar lagi bagus lagi impressive katanya. Dia belum nampak input yang bakal dikeluarkannya hanya untuk memastikan kambing besar tu survive. Belum kira input untuk reproduction.

Berdasarkan pengalaman aku, semua pejantan dan hampir kesemua induk high performing dalam ladang aku : adalah bersaiz sederhana dan dihasilkan daripada kambing bersaiz sederhana, kambing yang biasa biasa saiznya, kambing yang nampak jauh berbeza dengan kambing yang dipamerkan dalam pameran dan pertandingan.

Golongan kambing yang paling banyak mendatangkan keuntungan, dan memastikan aku terus survive sebagai pembiak kambing pedaging, adalah kambing yang bersaiz sederhana. Golongan kambing yang tiada rupa, tiada harapan untuk menang, tiada estetika, tiada 'pan asian look' tetapi golongan inilah yang memiliki kadar kelahiran paling pantas paling tinggi dan dalam masa yang sama paling rendah input.

Now, aku nak cerita pasal seorang kawan ternak aku yang obses masuk pertandingan dan pameran kambing. Demi mendapatkan nama, reputasi, dan pasaran. Kat mana ada show, kat situ kambing dia ada. Besar besar bagak bagak kambing yang dihantar masuk show. Dan dia selalu menang.

Maka aku pun pergi melawat ladang dia. Nak tengok usaha pembiakannya macam mana. Bagus ke tak bagus guna baka juara juara ni. Dan alangkah terkejutnya bila aku selidik punya selidik, rupa rupanya kadar kelahiran kambing dia jauh lebih rendah dari kadar kelahiran kambing aku. Manakala purata berat kambing yang dicapai masa umur 8 bulan adalah sama dengan ladang aku.

Ini macam kalu, apa guna bela baka besar besar. Apa guna keluarkan input yang tinggi tinggi hanya untuk dapatkan output yang sama malahan lebih teruk daripada low input?

Satu lagi aku perhatikan ialah ketidakcekapan usaha pembiakannya. Kandang toksah ceritalah, cantik bersih berkilat harum mewangi EM sana sini macam masuk perfume store tetapi kambing dia semua tag telinga berterabur. Dia bergantung kepada jpv sepenuhnya untuk pasang tag telinga kambing dia dan membuat rawatan termasuk pemberian ubat cacing. Rekod ladang? Takde.

Ini menggambarkan betapa rendahnya breeding skill dia. Terlalu bergantung harap kepada pihak lain. Kambing bukan banyak mana pun, lagi sikit dari kambing aku. So aku jangka puak puak yang selalu dok menang pertandingan kambing ni patutnya ada considerable breeding skill, nisbah induk - anak cemerlang, malangnya yang aku lihat kebanyakan show winner bukanlah pembiak tulen.

Nak pasang tag telinga pun kena panggil jpv? Berterabur pulak tu nombor tag telinganya. Nak buat deworming pun panggil jpv? kan dah empat tahun bela kambing, takkan tak lepas lepas bagi ubat cacing?

That is what I call Stone Age breeding skill- unbelievably Flintstone. Lemah tak bermaya aku jadinya bila tengok ada penternak yang tak mampu berdiri atas kaki sendiri, terlalu bergantung kepada jpv. Aku macam tak percaya wujud lagi golongan penternak prehistoric ni. Pemenang pertandingan kambing pula tu. Nama gah bukan main, dah merata rata menang.

Tak patut tak patut. Kepada semua pembiak kambing muda muda, kita kena jadi knowledge driven breeder, kita kena jadi independent, kita akan tinggalkan amalan prasejarah ni. Jangan tunggu belas ihsan pihak lain, nasib kambing kita di tangan kita, kita buat sendiri apa yang sepatutnya seorang pembiak buat.

Kepada mana mana investor yang melabur dalam skim pawah kambing, sekiranya ladang tersebut tidak memasang tag telinga pada kambing, atau tag telinga yang dipasang berterabur takde sistem, atau tag telinga yang dipasang adalah kecil susah nak baca - GET OUT! Protect your money. We are definitely going to lose the money for they do not have any breeding skill whatsoever. They really don't have.

Walau pun kambing kambing yang digunakan adalah juara juara, besar besar saiznya, ternganga nganga kita tengok, mulut kita non stop dok oohh aahh, dan harga kambing mak datuk tahap kapal angkasa USS Enterprise.

Now itu satu cerita. Cerita lain ialah dah banyak sebenarnya rakan ternak aku yang cakap betapa peritnya bela kambing besar besar ni. Pejantan besar induk pun kena besar. Kalau pejantan besar induk kecik molek, patah riuk pinggang betina. Kalau pejantan kecik induk besar, tak boleh panjat pula si pejantan. Dah tak jadi mating.

Susah oo nak dapatkan keturunan yang besar besar ni. 'Kewarisan' tu payah. Percentage yang menjadi kecik sangat. Tapi bila menjadi, memang syok kita tengok, kadar kenaikan beratnya memang mengkagumkan. Masalahnya itulah, payah nak menjadi. Banyak keturunan yang besar besar ni duduk dalam 'straw' untuk AI je, tak jelma jelma menjadi anak. Jenuh weh!

Bab beranak pula dah jadi suatu hal yang sangat memeningkan. Sah kena jadi bidan. Bila saiz janin besar sangat memang bahayalah jadinya saat kelahiran. Anak payah nak keluar, boleh lemas. Maknya pula boleh mati juga, rahim boleh terkeluar. Dan aku percaya masanya akan tiba, sekiranya kita berterusan percaya big is always better - kita kena ambil seorang pakar bedah kerja dengan kita. Surgeon khas untuk buat pembedahan caesarean. Dah tak boleh beranak lagi cara natural.

Peh! Ini buat ladang kambing ke, hospital pakar bersalin ni?

Kalau tuan puan tak percaya cakap aku ni, tuan puan simpan rekod baik baik. Buat parity record, buat kidding rate record setiap ekor induk, buat profit record untuk setiap induk, dan tuan puan perhatikan betul betul group mana yang paling menguntungkan.

Kumpulan induk saiz mana yang paling rendah inputnya dan dalam masa yang sama paling cepat pembiakannya, paling menguntungkan? Berdasarkan rekod aku - kumpulan saiz sederhana.

Bagi aku seorang pembiak kambing pedaging :

Kambing saiz besar ---> Show, and show off they did. Splendidly. But in real production world, they are pretty much useless, requiring unbelievably high input.

Kambing saiz sederhana ---> The game. The Real Game. The uncelebrated true workhorse and profit generator for a meat goat breeding operation. They are.... the absolute … best!!!

Tuesday, March 12, 2013

HERE COMES THE HULK!!

Radiasi sinar gamma menyebabkan mutasi gen kepada Dr Bruce Banner, menyebabkan dia bertukar kepada raksasa hijau yang sangat kuat dan suka melompat, bila dia marah. Hmm... hollywood sungguh.

Tetapi di Malaysia kita, sinar gamma digunakan untuk menambah output pertanian. Dengan sangat signifikan. Hulk style. Incredible! 

Tongkat Ali yang tumbuh meliar memerlukan masa 20 ke 25 tahun untuk mendapatkan 4 kilogram akarnya. Tetapi Tongkat Ali yang akarnya didedahkan kepada sinar gamma pada dos rendah - boleh dapat 100kg hanya dalam masa 60 hari! 

Kajian ini dibuat oleh Agensi Nuklear Malaysia. Spesifiknya Bahagian Agroteknologi dan Biosains. Ketua penyelidiknya Dr Rusli Ibrahim. Katanya radiasi dos rendah menyebabkan ada gen tertentu dalam akar tongkat ali, ginseng, dan kacip fatimah mengalami mutasi yang mempercepatkan pertumbuhannya. Pilot project ada di Taman Industri Nilai. 

That is amazingly productive, Hulk level trasformation

Teknologi nuklear bukan sahaja menambah output pertanian, tetapi memungkinkan penggunaan minimum RACUN dan BAJA. Semua manfaat ini boleh dicapai melalui mutasi genetik dengan penggunaan teknologi nuklear.

Genetic engineering is on show here, and we are witnessing some of the potential benefits it can bring upon humanity.

I warmly welcome this technology, and I support more research on this area. Sebenarnya negara maju dah banyak pun selidik teknologi ni. Tapi biasalah kita. Udahnya peruntukan penyelidikan 0.02% je daripada GDP. Negara maju 2 - 3% daripada GDP. 

So kalau kita betul betul nak bergerak ke arah knowledge based economy, nak tak nak memang kena up banyak banyak lah peruntukan untuk research and development. Macam teknologi nuklear ni. Jangan ragu ragu. 

By the way, kalau kita boleh memutasikan peta genetik kambing, terutamanya kumpulan gen yang mengawal pertumbuhan berat badan, atau susu, atau kerintangan terhadap parasit, - bayangkan betapa banyak potensi yang boleh kita capai dalam bidang ternakan. Yaaa best best best!

Genetic manipulation - the revolution has arrived...  


Its not easy being greeen..(Hulk singing).. 
Waittt!!.... Its profitable being greeen.. 
Its good to be gamma rayed..
I'm going to save mankind..
Instead of destroying their cities..
I shall quit The Avengers..
And stop hearing the nonsense of Nick Fury..
I shall turn myself in..
as an experiment for mankind..
and for goat breeders..
so their goats can turn green like me..
full of muscles, tasty muscles..
in days instead of months..

mbekkk!!!!


(Errr..  sorry guys, I just don't have enough quids to engage a proper songwriter)

Jumpa lagi!

Sunday, March 10, 2013

INCOMING! AGM PERSATUAN PEMBIAK


31hb Mac 2013 (hujung bulan ini). 30hb Mac 2013 (Sabtu).

Kepada setiap pembiak kambing atau bebiri, baru atau lama, yang memiliki seekor kambing/bebiri atau seribu ekor kambing/bebiri, adalah dijemput menghadiri mesyuarat agung tahunan persatuan pembiak kambing malaysia. Dijemput tuan puan pembiak mendaftar menjadi ahli persatuan.

Aku nak jemput banyak geng pembiak tapi henpon aku kemalangan, jadi aku terpaksa tukar henpon baru, dan aku baaanyaaakk hilang nombor tuan puan sekalian, termasuklah yang telah mendaftar menjadi ahli persatuan sebelum ini. Aku minta maaf banyak banyak. Jadi aku nak ambil kesempatan dalam blog untuk menjemput sekali lagi semua tuan puan pembiak kambing/bebiri untuk menghadiri AGM (annual general meeting) persatuan.

Kehadiran tuan puan hendaklah dimaklumkan lebih awal kepada para AJK persatuan. Jangan datang tak bagitahu ye. Pasalnya tempat AGM kat rumah pengerusi persatuan, Tuan Haji Zainal, di Petaling Jaya. Rumah aje, bukannya kat dewan persidangan yang boleh muat ratus ratus atau ribu ribu orang. Jadi kena bagitahu kitorang awal awal. Dan sesiapa yang nak jadi ahli, bawalah $100 sebagai yuran tahunan, dan $50 sebagai yuran pendaftaran.

Antara agenda AGM ialah membincangkan perkembangan kerjasama persatuan pembiak dengan kementerian luar bandar ( good news!), perkembangan hasil mesyuarat mesyuarat kita dengan bos bos jabatan perkhidmatan veterinar, dan perkembangan kerjasama erat kita dengan government central agencies macam EPU dan Pemandu. Lain lain agenda nanti tuan puan tahulah sekiranya hadir.

Berikut adalah gambar sekitar mesyuarat ajk persatuan semalam, di rumah Tuan Haji Zainal.

Semua AJK hadir melainkan Dr Johari Jiken (ketua ARB), dan Dato' Dr Aziz (Medifish).

Pre meeting "meeting". As usual with these veterans, it drifts into politics. Interesting, but I never understand politics. I am continually confused by the constantly changing alliance of politicians.


The real meeting. With some caffeine, ... and fair amount of nicotine to help ideas...and entertaining stories on politicians flow faster. Usually our real meeting is not conducted at this table. But the jobs get done, all AJKs were briefed on current development and preparation for AGM.


Post meeting "meeting". From left Datuk Razhi Yahaya (Perfect Agro), Tn Hj Mat Taib, Prof Ramli (Rumpun Asia), Tn Hj Zainal (BoDen), Tn Hj Zeid (Wawasan Manis). Tiada dalam gambar - alwigoatfarm dan huzaimy perfect agro. Seperti kebiasaannya Puan Fatimah menghidangkan makanan yang sangat sedap hasil buah tangannya sendiri. Absolutely delicious! Thanks Puan Fatimah!

So kepada tuan puan pembiak kambing/bebiri sekalian, dijemput sekali lagi menghadiri AGM Persatuan Pembiak Kambing Malaysia, dan mendaftar menjadi ahli persatuan. 31hb Mac 2013. 30hb Mac 2013 (Sabtu). Pukul 10 pagi. Petaling Jaya. Rumah Tuan Haji Zainal dan Puan Fatimah.

"silently working to create better environment for local breeders"

*aku tak akan cover lagi siri mesyuarat dengan agensi agensi kerajaan dalam blog ini. Aku tahu ianya menarik (berdasarkan hit yang diterima) tetapi segala perkembangan persatuan akan diceritakan dalam laman rasmi persatuan (sedang dibuat). Salam!

Friday, March 8, 2013

THE UNFATHOMABLE MYSTERY OF "DO I LOOK GOOD IN THIS?"


I don't get it.

Why do women want to try 10 dresses when the very first one is already good? Or why do women want to enter 10 shops when the very first shop already provided the exact same thing?

I just can't figure it out, even when I utilise my brain's processing power to the maximum, to the point of overheating.

Women are certainly mind boggling. It is now universally certain, that a woman's 'dilemma' could not be solved just by her husband's brain power. Certainly, not by my already overworked and overheated tiny single core brain, which doesnt have any kind of cooling system to protect itself.

We need the brain power of a thousand Einstein, all in a highly caffeinated state, to solve this mystery..

Maybe we shall build a hundred supercomputer, the fastest of its kind in the world, all placed in the coldest regions of the Earth (to prevent them from overheating) - just to provide us the poor husbands, with a just good enough answer, that may stop women from this overwhelming need of wandering from shops to shops..

Yeah I seriously think we as a serious civilization, should seriously allocate some seriously huge budget, to seriously begin research on women, to seriously starting to understand them.

We shall not explore the Earth and the Universe, we shall not explore the mystery of dark energy and dark matter, we shall not send robotic rovers to dusty planets, ... we mankind shall stop exploring.

We shall explore women instead.

We shall begin to unravel the unfathomable mystery of "Abang! Ok tak baju ni?"

Yeah, we should.

God, give us men, dumbfounded men, the strength to undertake this seemingly impossible mission!