RAHSIA KAMBING (DAN KARKASNYA) MUDA REMAJA
Sebelum
ni aku guna terma biji sawit. Tapi buah sawit atau sawit relai
rasanya lebih tepat definisinya. Kalau nak lebih tepat, tanyalah
orang sawit, sahih diorang lagi expert terma terma sawit daripada aku
ni.
Ok.
Aku cerita dalam post sebelum ini di mana kambing aku tak pernah kena
kurap semenjak bebas meragut bawah pokok sawit. Kambing kambing ni
ada makan buah sawit, dan sawit relai lebih digemari mereka. Rupanya
ia sungguh baik untuk kesihatan kulit (dan libido, dan lain lain)
disebabkan kandungan tinggi vitamin A dan E larut lemak.
Perhatikan
di mana aku sebut vitamin A dan E larut lemak (fat soluble), bukannya
vitamin A dan E semata mata. Watch out!
Anyway,
ada satu lagi manfaat yang kita penternak kambing semua boleh kongsi
bersama. Jeng jeng jeng....
Sawit
relai adalah agen penambah kualiti karkas yang berkuasa. It is a
powerful booster for carcass quality.
Damn
powerful.
Baiklah.
Penternak ruminan berpengalaman akan masukkan ternakan mereka ke
dalam fasa 'finishing' atau penggemukan sebelum dijual demi
meningkatkan kualiti dan berat karkas. Jadi nilai karkas naik, dan
boleh dijual pada harga lebih tinggi.
Salah
satu kriteria kualiti karkas yang tinggi ialah kemampuan daging
mengekalkan warna kemerahan, atau bahasa sainsnya tinggi rintangan
terhadap oksidasi (high resistance to oxidation). Biasanya warna
daging yang merah pekat memikat kalbu (atau menyebabkan air liur
bakal pengguna meleleh) cuma bertahan 2-3 hari walau pun disejukkan.
Jadi
teknik yang digunakan untuk memanjangkan kemerahan karkas itu ialah
dengan menyuntik vitamin E pada selang masa tertentu semasa kambing
digemukkan. Aaaa biar tahap vitamin E dalam darah tinggi dan
meninggi sebelum disembelih.
Ini
kerana tahap vitamin E yang tinggi dalam sel akan menyebabkan
oksidasi atau pereputan jadi lambat. Jadi kemerahan itu kekal lama
sehingga sekurang kurangnya dua minggu. Bila nampak segar walaupun
dah lama usia daging - pastinya nilai karkas itu meningkat.
Yep.
Ini cara yang alami. Tak perlu guna dadah atau kimia untuk
mencantikkan karkas.
TETAPI
tak cukup alami. Vitamin E sintetik bagi aku adalah.... low class low
standard.
Yang
lebih alami lebih organik lebih mantap lebih berkuasa lebih
oooommphhhh ialah ..... sawit relai. Ye tuan puan, buah sawit relai
yang dok terbuang merata rata bawah pokok sawit tu sebenarnya
antioksidan high class untuk kambing kita.
Peningkat
kualiti karkas yang sangat baik lagi natural. Ianya kaya bukan sahaja
vitamin E organik, tetapi juga vitamin vitamin dan enzim enzim yang
sinergistik. Jauh melebihi kualiti vitamin E sintetik ciptaan
manusia.
Aku
sangat pasti kambing yang dapat makan buah sawit secara regular, akan
tinggi tahap serum vitamin ADEK. Bila disembelih dan dilapah,
karkasnya lambat mereput lambat oksidasi lambat luntur warna
kemerahannya. Haaa memang baik betullah manfaat buah sawit ni kepada
kambing kita.
Dan....
aku tak kata pkc atau pke ye. Aku kata buah sawit, utamanya yang
relai lah. Yang merah merah kuning, yang bahagian luar tu, yang
tinggi serabut. Bukannya 'kacang' kat dalam buah sawit tu ye.
Yang
'kacang' atau benih tu la yang diproses diperah dapat palm kernel oil
dan sisanya ialah palm kernel cake atau palm kernel expeller. Dak dak
bukan ni yang aku cerita. Tapi yang kat luar tu. Yang diperah dapat
palm oil. Haaa...
Bahagian
yang tinggi lemak tepu, dan sarat dengan vitamin ADEK.
It's
organic. It's nourishing. It is a supercharged food for ruminants.
It's
damn good.
Syukur
kepada Tuhan kerana menganugerahkan pokok sawit untuk hidup subur di
tanah air kita! Salam pembiak!
*Soalan
untuk zulkifli muhammad di sabah - yang biasa proses sawit ni.
Extraction palm oil atau extraction palm kernel oil yang temperature
lebih tinggi? Berapa suhu untuk kedua dua proses tersebut?
A'laikum Bro. Merungup...merungup...kambing eden makan sawit relai mulai petang semalam. Tq for convincing benefits of sawit relai especially to kambing berkurap,....and for high quality carcass.
ReplyDeleteAssalam.. saya baru terbaca post ni.. nak tanya bagi sebiji2 buah relai tu kambing hadam tempurung dan kernel/isirung sawit tu sekali ke?
ReplyDelete