"Tropical breeds for tropical region, arid breeds for arid region, temperate breeds for temperate region, and polar breeds for polar regions"

Monday, December 22, 2014

HERE COMES MJOLNIR!!!

Enchanted with extra magicka to deal with extra long goat hooooooffssss..

Somewhere in Malaysia. Not in my farm.

Kandang boer dan dorper juta juta ini dulunya mengamalkan sistem intensif. Sekarang sebahagian breedlot, sebahagian gembala, sebahagian masih intensif. Yang geng kuku panjang dibawah semuanya jenis intensif - nak makan atas kandang je. 

Dia punya kuku.... huiiiiii... kalau berjalan kat tanah memang tergolek sokmo!

Sebenarnya aku pernah melihat kuku yang lebih panjang dari ini. Sapa yang bela kambing atau bebiri secara intensif - memang kena rajinlah potong kuku. Memang extra workload tapi nak buat macam mana. Dan jangan dibiarkan kambing kuku sebegini. Seksa kambing tu. Sakit sebenarnya.

Kena ikat dulu kambingnya

Tak boleh dah guna pemotong kuku kambing yang ratus ratus tu. Kena guna heavy duty pahat dan tukul. Lebih afdal tukul Mjolnir. Yang Thor punya tu. 

This.. is not going to be pretty

Ok. Ok. Aku lupa nak ambik gambar kambing tu dah siap trim kuku. Tapi aku boleh pastikan dia selamat dan lebih gembira sekarang. Dan sebenarnya aku nak mengaku disini, aku dah masuk tahun ke 10 biakkan kambing dan ini kali pertama aku menyaksikan kambing dipotong kuku dengan pahat dan tukul.

Kali pertama.

Diladang aku tak pernah wujud isu kuku kambing panjang sebegini. Bila kita lepas gembala, kuku semuanya automatik jadi haus dan pendek. Biasanya rakan rakan yang buat intensif, program potong kuku ni dibuat setiap 3 bulan.

Kalau ada 300 ekor? 1000 ekor? 

Uh oh... 

Mjolnir pun mau lari balik ke Asgard..






2 comments:

  1. Kambing yg ada haus kuku dan tapaknya, bila masa nk potong kuku

    ReplyDelete