"Tropical breeds for tropical region, arid breeds for arid region, temperate breeds for temperate region, and polar breeds for polar regions"

Wednesday, December 17, 2014

BILA MUSIM BAH

Terlebih dahulu aku doakan semua rakan rakan pembiak dan kambing kambing mereka selamat dari mara bahaya banjir.

Baik. Bila banjir, kita tak boleh lepaskan kambing, atau tak boleh dan tak sempat cari foraj untuk makanan kambing. Jadi masa ni sesuai lah nak guna dedak. Senang cerita. Tapi jangan guna dedak yang bijirin tinggi. Cari yang tinggi fiber. Macam PKC. PKE. Soyahull. Hampas kelapa. 

Takpalah 100% dedak tinggi fiber. Susah kambing nak kembung, acidosis, atau cirit birit. Kalau guna yang tinggi bijirin - alamat banyaklah kambing terkejut dan keracunan. Mendadak tiba tiba high cereal, memang terkejut beruk lagi cereal lah mikrob mikrob dalam rumen kambing kita. Tak pasal pasal kiok.

Silaj pun ok juga time banjir banjir ni. Beli aje. Tak yah susah susah buat. Leceh aaa betul tak? 

Tak kisahlah silaj 21 hari, atau 3 hari, atau 2 hari, atau 1 hari, atau super spontan, atau poof tiba tiba muncul, - jangka pendek kita guna takdak masalah. 

Yeah. They are handy. During times of shortage.

Semoga kita dan kambing kita semua selamat dan sihat wal afiat musim bah ini!

Assalamualaikum!

1 comment:

  1. Lo ni pakai Soon Soon lagi senang.Hehehehehe.Kenapa tak dok Yusof ke,Mamat ke atau org Islam yang buat.

    ReplyDelete