Alkisah Sebuah Projek Kambing
2001
- 2002.
Sebuah
ladang yang baru dibuka buat keputusan untuk membiakkan kambing boer.
200 ekor. Induk induk (betina betina) boer semuanya dibawa masuk dari
australia. Baka tulen atau fullblood. Pada harga $2400 seekor.
Pejantan $3000. Bekalan induk dan baka adalah dari ladang pembiak
terpilih di Australia. Bukan main order aje. Atau main hentam.
'Stringent selection'.
Semua
boer ini diimport terus. Maknanya belum masuk fasa adaptasi. (Kalau
kelahiran tempatan, apalagi yang dikacukkan dengan darah tempatan -
aku percaya ianya lebih stabil, lebih prestasi).
Tapi
kandangnya kandang simen. Kandang bawah. Bukannya kandang kayu.
Bukannya kandang atas.
Kambing
makan dengan cara lepas meragut. Pagar letrik. Tiada gembala. Bawah
sawit. Yang ditanam rumput guinea.
Dalam
tahun pertama operasi, lebih kurang 50% induk mati. Begitu juga dengan anak anak. Banyak yang mati,
dan mana yang survive kebanyakannya gagal membesar kepada saiz
jualan.
Post
mortem menunjukkan pneumonia. Radang paru paru. Barangkali disebabkan
terlalu sejuk akibat penggunaan lantai simen. Jadi cepat cepat sebuah
kandang atas menggunakan kayu dibuat. Semua kambing dipindahkan ke
atas.
Kemudiannya
pengurusan ladang buat keputusan untuk memperbaiki prestasi rendah
baka tulen boer dengan memperkenalkan darah baru ke dalam kawanan -
darah Saanen. Harapannya mortaliti anak dapat dikurangkan drastik
bilamana susu induk bertambah. Dan Saanen ialah baka susu yang
terkenal dengan banyak susu.
50
ekor Saanen diimport pada harga >$3000 seekor. Untuk dikacukkan
dengan boer sedia ada. Ada program saanen jantan dikahwinkan dengan
betina boer. Dan ada program boer jantan dikahwinkan dengan saanen
betina. Dan ada juga program asal, boer jantan dengan boer betina.
Semua ini untuk dibuat perbandingan.
End
of story. Aku tak tahu apa yang benar benar terjadi terhadap tiga
program tersebut selepas itu. Tapi aku tahu ladang itu ditutup buat
sementara. Dan sekarang 'kickstart' balik menggunakan darah tempatan.
Modal tinggi melangit. Jadi takde masalah survivabiliti.
_______________________________
Observasi.
Pertamanya
berkenaan pneumonia atau radang paru paru. Adalah jelas kepada aku
salah satu penyakit yang sering melanda bukan sahaja boer, tetapi
semua baka dari zon cuaca yang berlainan dengan zon cuaca kita.
Pneumonia. Mudah sangat menyerang baka baka zon panas kering dan
temperate.
Kesukaran
bernafas dan kegagalan pernafasan memang pasti akan merendahkan
prestasi tumbesaran dan survivabiliti kambing.
Stres
merentas zon cuaca akan menyebabkan sistem imun menurun dan bakteria
atau virus akan mengambil kesempatan.
Dan
ada satu cara mudah mengatasinya, atau mengurangkan risiko pneumonia.
Gunakan lampu penghangat/inkubator. Macam ladang penetasan telur
ayam.
Pneumonia
(tak kisahlah bakteria atau virus) sebenarnya mudah menyerang ketika
STRES akibat BEZA suhu ketika siang dan malam.
BEZA
suhu yang terlalu besar akan menyebabkan risiko pneumonia akut yang
mendadak. Kambing nampak elok aje terloncat loncat riang penuh tenaga
duracell masa siang, alih alih besok dah gol terbongkang.
Guna
termometer untuk ukur suhu kandang waktu siang dan malam. Sekiranya
beza terlalu besar, maka hidupkan lampu penghangat. Biarkan anak
kambing duduk rapat dengan lampu tersebut.
Bolehkah
ini merendahkan mortaliti anak kambing? Ye. In sha Allah.
(BEZA
suhu, dan kecepatan beza suhu, yang mendatangkan stress besar kepada
ternakan. Badannya tak sempat menyeimbangkan suhu dalam badan dengan
luar badan. Bukannya panas atau sejuk itu sendiri).
(Ada juga yang kata pneumonia boleh disebabkan jangkitan cacing peparu. Lungworm. Memang boleh jadi juga. Tetapi bagi mana mana ladang kambing yang gunakan kelas ivermectin atau moxidectin sebagai dewormer - patutnya takde masalah lungworm).
Baik.
Itu satu.
Kemudiannya
bila kita buat fullblood, kemudian kacukkan pula - dah salah strategi
pula ni. Fullblood mahal. Harga ribu ribu. Tapi bila dah kacuk macam
saanen dengan boer - jatuhlah harganya.
Pelik
juga, boer dikacukkan saanen. Objektif kambing pedaging dah lari.
Haaa...
yang sebenarnya aku nak sampaikan, ialah - kalau kita nak biakkan
pedaging, tak yah susah susah guna fullblood. Guna kacukan dari awal
awal projek lagi. Senang cerita.
Kalau
buat pembakaan - takpe guna fullblood. Tapi pastikan market baka kita
ada access. Tak kisahlah jual retail atau kepada kerajaan.
Kalau
buat susu? Yang ni aku tak pandai. Kena tanya geng susu. Diorang lagi
mahirlah daripada aku bab bab ni. Diorang lagi tahu mana lagi cantik
- saanen kacuk boer, atau boer kacuk saanen.
Mana
satu jang yang lebih baik?
Salam
hormat!
Semalam baca post di blog House of Goat, ada sebut pasal pneumonia. Baca post hari di blog prof Alwi pun ada sentuh pasal pneumonia.
ReplyDeleteBeberapa hari lepas blog LRGF sebut pasal susu kambing boer dan blog ni pun ada bagi ulasan tersendiri pasal susu kambing boer.
Nampaknya dah ada interaksi antara 3 blog favourites saya ni dan saya rasa interaksi ni sangat bagus especially untuk newbie macam saya ni untuk memahami sesuatu topik. Dapat terus lihat beberapa pandangan dari sudut berlainan. Contohnya, bro Imran House of Goat ada sebut pasal simptom-simptom untuk mengenalpasti kalau sesuatu kematian tu disebabkan oleh pneumonia. Hari ini prof Alwi tambah lagi faktor-faktor yang boleh mendatangkan pneumonia dan langkah mengatasinya.
Saya rasa budaya ilmu perkambingan kita sedang rancak berkembang. Good job otai-otai sekalian!
terima kasih zhafran di atas input tersebut. harapnya kita semua menyumbang kepada pembudayaan ilmu kambing dalam industri ternakan tempatan. tak mau dah macam dulu dulu - ayik nak menjual aje. too commercialised!
Delete