"Tropical breeds for tropical region, arid breeds for arid region, temperate breeds for temperate region, and polar breeds for polar regions"

Thursday, April 2, 2015

KELEBIHAN BERTETEK BESAR

Memandangkan kini penternak kambing susu muncul bagai cendawan kontol bawah sawit selepas hujan, maka aku ingin berkongsi suatu tip aneh dengan para ahli geng tetek kambing sekalian.

Kajian ini dari Holland (Belanda), yang berterusan mengeluarkan penyelidikan ternakan dari sudut yang aneh lagi berbeza. Masalahnya tip ini aku jumpa 10 tahun yang dulu. Aku dah lupa siapa pengkaji, dan jurnal mana yang menerbitkannya. Aku minta maaf atas kelupaan aku ini.

Baik. Saintis Belanda tersebut mendapati ada cara mudah untuk dapatkan extra 1-3% kuantiti susu per ekor lembu semasa memerah tetek lembu. Atau main tetek. Atau uli tetek. Atau... god damn whatever we call it. 

Tanpa guna losen tetek. Tanpa perlu 'up' kualiti atau kuantiti dedak.

Caranya ialah semasa  lembu diperah susu, dan hanya semasa diperah, kita mainkan lagu lagu perayaan. Keagamaan. Yang sedikit rancak. 

Dan kesan paling maksimal ialah apabila penyanyi, atau penyanyi penyanyi lagu tersebut , adalah perempuan. Yang bertetek besar. 

Big huge massive.... tits.

..........................

Aku masa mula mula terjumpa research ni, rasa tak percaya pun ye. Biar betul omputih ni, takdak kerja lain ka. Dok mengkaji hubungkait penyanyi tetek besar dengan kuantiti susu yang dirembeskan sang lembu. Ikut teori mana plak ni. Teori kuantum ka? Atau string theory?

Tapi bila difikirkan balik, agaknya yang bertetek besar ni bila menyanyi, dia punya 'pitching' boleh naik sebegitu tinggi hingga menggetarkan jiwa keibuan sang lembu, lantas mampu merembeskan extra susu.

Kita tak pernah jumpa penyanyi opera/klasikal yang teteknya kecik kan? Kan kan?

Jadi aku fikir, penyanyi perempuan bertetek besar adalah suatu aset kepada industri susu. Aset strategik. Yang kelebihannya boleh 'dieksploit' untuk meninggikan produktiviti industri tanpa perlukan input tinggi.

Yep. Panggil saja Adele menyanyi untuk lembu susu kambing susu kita. Aku pasti penyanyi seperti Adele akan memberikan pulangan pelaburan yang sangat pantas untuk kita geng tetek.

Tidak syak lagi...

Adios!

Big tit singer can perform wonders for the milk industry. Better believe it man!
1 comment:

  1. Salam n SANSAW.ApaKomen PAK ES.ada berani komen?.jgn buat main prof.idia nakal tu.untuk buat relese tension dgn prob dilapangan itu ada rationalnya.macam mano pulak untuk kambing membiak dgn cepat xkan buat event tigers show pulak?.xboleh.xboleh...Geng emmbek kek luar apa coment pulak.xboleh.. xboleh.back to nature.diet balancing is most applicable.tq

    ReplyDelete