"Tropical breeds for tropical region, arid breeds for arid region, temperate breeds for temperate region, and polar breeds for polar regions"

Thursday, April 16, 2015

HATI HATI DENGAN ELEKTROLIT!

Hampit terplagiat tajuk blog post oleh House Of Goats. Cumanya kalau tajuk dia "Hati Hati Dengan Antistress dan Electrolytes", aku pula "Hati Hati Dengan Elektrolit".

Aku tak guna 2 dalam 1 paket antistress + elektrolit. Aku senantiasa asingkan. Buat masa ini aku masih guna antistress secara kerap (bila ada pelawat) tapi aku jarang jarang guna elektrolit. Elektrolit cuma digunakan ketika cuaca panas humiditi tinggi. Itupun dua hari. Lepas tu stop. Bila perlu, baru guna balik.

Kambing gembala berbeza keperluan nutrien dengan kambing lain lain sistem. Dan elektrolit..... sebenarnya sensitif kepada kambing gembalaan. Kambing atau bebiri sistem intensif takpa boleh telan elektrolit banyak banyak dan untuk jangka masa lebih lama.

Kambing gembala ni dia lain sket. Tak buleh main bantai elektrolit ni kat depa.

Haa.. pasalnya elektrolit ada sodium bikarbonat + kalium. Kalium @ Potassium. K.

Lebihan K dalam diet boleh mengganggu penyerapan magnesium. Dan foraj tropika apalagi bawah sawit - tak berapa cukup magnesium. Jadi ruminan tropika terdedah kepada risiko kekurangan magnesium. Kena pula 100% meragut foraj bawah sawit. Yang redup lagi teduh pula tu. Haa jadi memang ada sangatlah risiko kekurangan magnesium.

Dan bila terlebih K, hasil penggunaan elektrolit, ianya boleh merendahkan tahap magnesium yang dah sedia rendah. Bila magnesium terlalu rendah ----> kambing gembala berisiko terkena 'grass tetany'.

Kejang rumput.

Dia makan jauh dari kawan kawan, merenung kejauhan, hilang koordinasi badan, terhuyung hayang, jatuh, kepala hempas kiri kanan, lepas tu koma. Mati tiba tiba.

Yang disebabkan terlebih makan rumput. Yep, terlebih makan rumput/foraj yang sangat segar bugar tumbuh pantas. Haaa kena hati hati bila bawak masuk kambing gembala masuk 'port' foraj cantik. Kita sang gembala dok ingat bila kambing masuk syurga rumput, dia balik sihat bulat bulat. Rupanya balik dari syurga, dah tergolek tak sempat sampai kandang.

Pasal ni lah - magnesium dalam badan terlalu rendah. Dan salah satu penyebab megnesium rendah ialah 'excess kalium intake'. 

Jadi kena hati hati dengan penggunaan elektrolit. Jangan main belasah je. Pasal tu aku asingkan antistress dengan elektrolit. Aku kambing gembala. Lain keperluan. 

Dan biasanya formulasi antistress + elektrolit ni direka untuk menurunkan stress ayam/bebiri/lembu/babi dalam sistem intensif. Memang formula ni berkesan untuk sistem intensif, tetapi untuk sistem semi intensif.. 

Ianya dunia yang berbeza.

Worlds apart.

Kepada semua pengembala - hati hati dengan elektrolit! Dan gunakan garam jilat yang ada magnesium!

Grass tetany / hypomagnesemic tetany / kekurangan serius magnesium. Kambing/lembu nampak sihat bulat bulat tapi boleh collapse tiba tiba. Lepas makan rumput cantik cantik tumbuh pantas. Kejap aje kiok..


Elektrolit ada kalium / potassium. Boleh guna tapi hati hati!


Garam jilat KNZ ada makromineral magnesium @ Mg. Buat masa sekarang hanya garam KNZ yang boleh bekalkan high performance untuk kambing pedaging  gembalaan bawah cuaca tropika. Garam jilat lain?..... ermmm 

Wallahu'alam!

(alwigoatfarm adalah pembekal kambing muda, pembekal kambing aqiqah / kambing akikah, dan pembekal kambing qurban / kambing korban. Sebarang pertanyaan boleh hubungi no telefon yang tertera di atas)

2 comments:

  1. good info. walaupun berpinar nak hadam

    ReplyDelete
  2. Salam n SANSAW.
    Saya rasa grass titany ada hubong kait dgn klastorial efect.Kes sebegini kerap berlaku pd musim hujan.klinikal symptom yg mudah nampak adalah kes kambing limping.
    kes highly stress bila ada visiter datang boleh atasi dgn cara odour senser.Visiter bawa bau srigala/bau harimau.Spray dg minyak wangi badan visiter atau minyak bau hamis kbg.Jadi kbg xstress bila visiter datang.mereka boleh gurau2 pula.tq dari SPPHR.

    ReplyDelete