"Tropical breeds for tropical region, arid breeds for arid region, temperate breeds for temperate region, and polar breeds for polar regions"

Wednesday, March 6, 2013

FITNESS IS REQUIRED FOR BREEDING VITALITY


I am going to land on hot water. Again. Ouch!

Sekiranya kita melihat natural behaviour kebanyakan haiwan liar di muka bumi, jantan mesti dapatkan hak untuk mengawan. Males must earn the right to mate. Jantan jantan ni kena bersaing, dan menang dalam persaingan. Ada antara persaingan ini mencapai tahap pertempuran, yang menyebabkan kematian.

Keinginan mendapatkan status alpha male wujud dalam setiap jantan, menjadikan mereka agresif, ego, dan territorial bila sampai masanya; dan menganggap setiap jantan sebagai potential rival walau pun darah daging sendiri; dan mereka sanggup mengambil risiko besar dalam usaha mereka memenangi persaingan.

The world of males is high risk, an endless stream of competition, a never ending power struggle, and that is why they die early.

Bagi ruminan liar aku perhatikan, bila sampai musim mengawan, jantan jantan ni akan beradu tenaga sesama mereka sehingga salah seorang mengaku kalah kepenatan atau mengalami kecederaan. Hanya yang menang boleh mengawan dengan kawanan betina. Yang kalah kena merantau jauh jauh, merawat semula kecederaan, membina semula kekuatan dan stamina, dan menunggu masa yang sesuai untuk kembali mencabar pesaing lama.

Tuan tuan pembiak,

Dalam persekitaran semulajadi, hanya jantan yang paling cergas dan lasak menjadi pejantan. Only those who are at the very peak of strength and endurance, at top physical condition, at the highest fitness level - earn the right to mate. Dan fenomena ini telah dan sedang berlangsung semenjak terciptanya mereka ini.

Kenapa fitness (strength + endurance) menjadi keutamaan semasa pembiakan? Kenapa tak kenaikan berat badan? Kenapa tak telinga panjang? Kenapa tak kemanjaan? Kenapa tak yang kulitnya berwarna warni? Kenapa bukan yang paling kuat makan?

Kerana fitness memelihara keupayaan pembiakan (breeding vitality). Bukan sahaja untuk generasi kini tetapi juga generasi selanjutnya. Fitness menjadi overriding factor dalam natural selection.

Renungkan dalam dalam kenapa fitness level menjadi keutamaan semasa pembiakan, walaupun wujud incestuos mating? Perasan tak, dalam kawanan ruminan liar, sebenarnya incestuos mating perkara lazim? Alpha male mungkin abang, mungkin adik, mungkin anak - tetapi yang pastinya semasa musim membiak, yang paling puncak fitnessnya menjadi pilihan.

Pertalian darah yang sangat dekat tidak diambilkira. Janji yang paling fit. Dan benih yang paling fit ini akan dibiakkan. Berterusan.

Keinginan kepada memelihara ciri fitness ini sangat melampau. Setiap kali musim mengawan, pasti pejantan alpha akan dicabar beradu. Setiap kali musim mengawan. Hanya yang puncak fitnessnya akan dibenarkan mengawan. Biasanya peak fitness pada ketika umur sedang sedang - tak muda tak tua.

Maknanya tempoh menjadi pejantan alpha adalah terhad, jangka pendek. Dan ianya bersilih ganti.

Dan ini membawa aku kepada amalan kita dalam membiakkan kambing. Kita tak terfikir pun akan ciri fitness ni bila memilih kambing untuk dijadikan pejantan, betul tak?

Selama ini aku tidak pernah memberitahu sebab musabab sebenarnya kepada mana mana pelawat ladang aku. Ye aku tahu ada kalangan tuan tuan yang mempersoalkan kenapa aku membiarkan berlakunya insiden inbreeding dalam program pembiakan aku. Tak takut ke inbreeding depression? Dan aku tahu ramai rakan ternak yang terkejut bila aku beritahu aku cuma ada 2 pejantan untuk 100 ekor lebih induk.

Panjang nak cerita weh. So aku dah mula reveal sedikit demi sedikit kenapa aku buat macam ni buat masa ini.

I mimic natural selection in the wild.

Selection pejantan aku bukan sahaja pada masa berat ketika cerai susu, tetapi aku menilai tahap fitness jantan jantan yang nak dijadikan pejantan. Sebenarnya aku sudah lama memburu kambing untuk dijadikan pejantan. Tapi setakat ini aku belum berjumpa lagi di mana ladang pembiak yang mampu menghasilkan pejantan yang very very fit.

Walau pun kambing jantan tu harga $3000, $5000, $10000. Cantik memang cantik. Geram memang geram. But I doubt their fitness level. I severely doubt it.

Aku bukan setakat mahu pejantan yang libidonya tinggi, tetapi juga memiliki stamina yang tinggi. Jantan libido tinggi ni biasa aku jumpa, tapi nak cari yang betul betul fit, payah betul. Dalam sistem intensif, fitness tidak akan terhasil. Tak kisahlah fullblood cantik macam mana pun, libido tinggi menggunung sekali pun - stamina tidak akan terbina tanpa aktiviti fizikal yang signifikan (walking, running, jumping).

Dalam sistem semi intensif - boleh muncul fitness. Tapi nak cari ladang semi intensif yang betul betul gembala sepenuh masa - mak aih seksanya nak cari. Itu pasal lah aku guna pejantan dalam kawanan asal juga. Tapi aku pastikan diorang ni di puncak kekuatan dan stamina. Very fit and in top physical condition.

Sepertimana behaviour kawanan kambing liar - alpha males aku juga tiada masa rehat sepanjang tempoh menjadi pejantan. Nak rehat nanti - bila dah nampak slow, stamina menurun, balik dari lepas meragut tercungap cungap - masa tu aku kick out terus permanent retirement. Ganti pejantan lain. Serupa situasi semulajadi.

And this strategy works for me. Beautifully. I have not encountered any supposedly fearful ill effects of inbreeding depression.

Fitness create and preserve breeding vitality. Every breeder will want breeding vitality in their herds. It is necessary for long term reproduction capacity and thus survival of the herds.

Dan bukan sahaja pejantan yang kita mahu superbly fit, tetapi juga kambing betina kita yang nak dijadikan induk. Pejantan fit + induk fit = kadar kelahiran tinggi dan kesinambungan.

Jadi tuan tuan pembiak, untuk dapatkan breeding vitality dan kesinambungannya, jadikan kambing kita fit.

Make them walk, and walk, and walk...

Bathe them in sunlight, let fresh air fill their lungs, and let nature shape them. They will become fit, and they will not disappoint their master.

Get fit!

WARNING : Apa yang aku buat di atas adalah untuk pembiakan kambing pedaging di mana boleh 'cincai' sikit. Kalau kita buat pembiakan baka, memang kena lebih selektif, elakkan situasi inbreeding. Karang banyak sangat orang persoalkan, tak larat nak jawab.

Aku tahu apa yang aku buat sangat kontra, sangat berlawanan dengan fahaman konvensional. Ada yang terkebil kebil tak percaya bila baca post aku ni. Terpulanglah pada tuan tuan. Nanti kongsilah pengalaman kita bersama.

9 comments:

  1. buck performance evaluation + semi-intensive farming. hehe.

    Central Buck Performance Test

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mr Don memang nampak apa yang tersirat..

      Delete
    2. kena hadam betul2. nasib baik saya dok dalam landasan local blood. hehehe.

      Delete
  2. Thanκs for finally writіng about > "FITNESS IS REQUIRED FOR BREEDING VITALITY" < Loved it!

    Also visit my blog - Chemietoilеtte

    ReplyDelete
    Replies
    1. BOT pun dah masuk blog alwi ni.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  3. Bermakna tak perlu risau inbreeding ke? Selagi Ada sentuhan alamsemulajadi sehingga membentuk takungan gesn yang menghasilkafenotip yang anggun(fitness)....betul ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagi pembiak pedaging, selagi pejantan fit, dan induk fit - ya, jangan risau sangat inbreeding.

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete