Omputih
kuat makan daging merah – lembu dan kambing. Tempat diorang memang
sesuai atau kondusif untuk penternakan. Cuaca empat musim di mana
kurang parasit dan kandungan dry matter yang tinggi dalam foraj
adalah sebahagian advantage berbanding cuaca tropika.
Kita
dalam zon tropika, dimana tiada musim kemarau, so ada rumput
sepanjang masa. Tetapi parasit banyak dan kandungan dry matter yang
rendah dalam rumput, so kurang sesuai untuk penternakan ruminan. Kita
juga adalah negara maritim, dikelilingi laut. So diet kita cenderung
ke arah ikan dan hasil laut. Kita dah biasa sangat dengan ikan turun
temurun. Jadi kita lebih arif, lebih pakar, lebih pandai menilai rasa
ikan berbanding omputih.
Omputih
pula lebih banyak makan daging berbanding ikan, turun temurun. Jadi
diorang lebih arif dalam bab rasa daging, potongan terbaik, dan cara
masakan yang terbaik. Antara orang Perancis dan orang British, yang
lebih pandai bab daging adalah orang British.
Perancis
memang sangat terkenal dengan gastronomic delights, fine cuisine,
banyak restoran 3 michelin, banyak world class chef, ibukota makanan
dunia. Tetapi dengan sebab ada banyak sangat pilihan cuisine, diorang
tak sepandai orang British dalam bab daging.
Orang
British pula terhad pilihan cuisinenya. Balik balik steak, chops dan
beer. Memang sedih jadi orang British ;)), tetapi dengan sebab itulah
mereka lebih pandai menilai rasa daging, dan lebih tahu cara
menghasilkan daging yang terbaik.
Orang
British tahu macam mana nak bela lembu terbaik, membesarkan cara
terbaik, dan menghasilkan daging yang terbaik dan tersedap. Lebih
daripada orang Perancis.
Now,
orang Perancis ada baka lembu Limosin, Charolais, dan Blonde
d'Aquitane. Memang terkenal dengan saiz dan beratnya. Maybe antara
baka lembu terbesar dunia. French breeders lebih menumpukan kepada
produktiviti – berapa banyak daging dapat dihasilkan. Jadi bagi
diorang, membiakkan baka terbesar menjadi prioriti demi keuntungan
yang lebih tinggi. Di samping itu, diorang menumpukan kepada
penghasilan susu dan keju, which the French is very famous for. So
tiada absolute focus untuk lembu baka pedaging. Fokus memang
fokus, tapi tak sebaik British.
Orang
British pula ada baka Angus, Shorthorn, Longhorn, dan Galloway. Kalau
kita perhatikan kat mana mana pameran, memang lebih kecil daripada
lembu baka Perancis. Kali pertama aku tengok baka Angus yang warna
hitam tu, takdelah besar mana pun. Besar sikit dari lembu KK je.
Ok,
British breeders prefer lembu pedaging yang kecik (small), tak
agresif (docile), dan cepat matang (fast maturing)- macam sifat lembu
kk je, atau kambing kacang ye tak?. Sebabnya lembu saiz kecik lebih
mudah untuk digembirakan berbanding baka besar.
Gembira,
happy – sememangnya mendatangkan kesan ke atas kualiti daging. Dan
ruminan sangat gembira kalau dapat lepas bebas, dapat makan rumput,
dapat hirup udara luar, dapat cahaya matahari.
Anyway,
cepat matang pula bermakna dagingnya kurang urat (nerves), dan kurang
urat menjadikan daging bertambah lembut dan sedap. Dan British
breeders tahu fungsi lemak – lemak memberikan rasa kepada daging.
Bila cepat matang (baka kecik cepat matanglah), daging berlemak lebih
mudah dihasilkan (fatty meat).
Lean beef
is not good, is not tasty. It is the fat that makes the beef keep for
longer, can be matured longer, and give the taste. Kemampuan
menghasilkan daging berlemak adalah penting dalam pemilihan baka
pedaging bermutu tinggi – trait untuk rasa lah, bukannya trait
untuk saiz.
So tuan
tuan, kita ada 2 pilihanlah bila bela kambing pedaging ni, kalau kita
ambil lesson di atas. Samada nak menuju kepada saiz, atau menuju
kepada kesedapan daging. Selama ni kita disuruh pergi kepada kuantiti
(saiz dan berat badan), tapi sebetulnya ada option untuk ke arah
kualiti (kesedapan daging).
Terpulanglah.
Dan
British beef adalah sangat popular di seluruh pasaran eropah, highly
prized by various top chefs, for their more exquisite taste. Hmmm...
Salam.
Salam Tuan
ReplyDeleteDari segi cepat matang dan kesedapan daging apa pendapat tuan tentang Kambing dengan biri2?.
Daging muda memang sedap tak kisah baka apa pun, tak kisah spesis apa pun
Deleteagak2 daging Diego mcm gmbar kat atas tu yg pnuh urat sedap tak prof?haha..lembu pun kaji jgak ke,hebat2..aku yg mnternak lembu nipun tak kaji pun.malas tul laa..hihi
ReplyDeletekualiti or kuantiti,kalu dlm visi dan misi mana2 company wajib ada dua2 nih.So tak leh ke kita pilih dua2.gila tamak aku nih.haha..tp sebut pasal daging rasanya daging Wagyu paling top dan mahal.tak silap aku USD200 per kilo,kualiti paling baik.Kat Mlaysia aku rasa sma mcm France lebih kpd produktiviti tinggi,sbb kwsn tak luas so kna maksimumkan output.Mgkin boleh beralih kpd kualiti tp orang kita tak sanggup rasanya nk byar lebih utk itu.hehe
kobe beef dari baka wagyu.
Deleteleceh betul nak bela, way too much input. memang patut harga mahal
Tuan Alwi pergi pantau kambing dia guna diego ni ke?
ReplyDeleteperhhh..Mcm Koboi power lah...hehehe
aku tak guna diego, pasal tinggi sangat, tak lepas dia ni kalau pokok sawit rendah.
Deletelompat parit pun tak berani, racing boleh le.
saje buat suka suka bela dia ni, lawnmower sekali
Nanti kalau sempat, aku hantar contoh rekod. Tak pun mintak dengan isal je, dia always online.
Deleteok roger tuan.
ReplyDelete