Menyuap
makanan kepada seorang bayi berumur 10 bulan yang fidgety adalah
antara tugas yang sangat mencabar bagi seorang lelaki (bagi aku je
kot?). Ia memerlukan kesabaran yang sangat tinggi melebihi kesabaran
Nelson Mandela ketika dipenjarakan puluhan tahun dan memerlukan
kemahiran yang sangat tinggi melebihi kemahiran Lionel Messi
menimang bola 10,000 kali non stop.
Oleh
kerana maha beratnya tugas yang dihadapi, aku selalu menyuap makanan
baby aku ke dalam mulut aku sendiri sambil menyuap dia demi
mempercepatkan tugas aku. Dan aku buat ketika bini aku tak pandang,
ketika dia sibuk membasuh pinggan.
Hasil
kekerapan mematuhi polisi
curi-curi-makanan-anak-ketika-bini-tak-pandang, aku memasuki fasa
awal obesiti. Aku sekarang memiliki badan yang terberat dalam sejarah
hidup aku, dan berkemungkinan sangat cerah untuk terus bertambah
berat. Lebihan lemak ini malangnya tidak terkumpul sekata, semuanya
bertumpu kat perut aku. Kat pinggang, dan lemak yang berkumpul di
sekeliling pinggang adalah lemak visceral.
Lemak
visceral adalah lemak yang tak elok, kerana ianya terbukti
meningkatkan risiko kesihatan. Jauh lebih berisiko berbanding
disahkan mengalami kolesterol tinggi dalam darah. Jangan risau sangat
bila ujian darah menunjukkan kolesterol tinggi, tapi lebih risau bila
lemak semakin bertambah di pinggang.
Dan
ini menyebabkan aku masuk bab fat distribution (pengagihan lemak)
dalam kambing. Macamana kita nak pastikan lemak berkumpul di tempat
yang betul, yang membuatkan daging kambing kita makin sedap, makin
juicy.
Aku
cerita pasal kambing jantan yang cerai susu, tak cerita pasal kambing
lain.
Kebanyakan
penternak kambing bila sampai fasa penggemukan jantan cerai susu,
menumpukan fokus pada menambahkan berat hidup. Ini lebih senang,
lebih kacang berbanding meningkatkan kualiti karkas, spesifiknya
pengagihan lemak pada tempat yang betul.
Sebelum
itu, kita kena tahu yang prinsip asas biologi ialah lemak memberikan
rasa pada daging. Kehadiran lemak membolehkan manusia membezakan
antara daging lembu, daging kambing, ikan atau ayam. Kalaulah lemak
ni takde, memang semua daging rasa sama je, tak dapat nak bezakan.
Dahlah
rasa sama, tak kenyang pula tu. Dan kalau selalu makan daging tanpa
lemak hari hari, kita boleh dapat cirit birit yang teruk, dan ada kes
kematian. Jadi sebenarnya lemak ni bukanlah membahayakan, tetapi
ianya nourishing sebagaimana nenek moyang kita telah buktikan.
Ok.
Bagi livestock breeder yang enlightened, dia akan fokus pada kualiti
karkas kerana inilah yang memberi nilai tambah, extra edge kepada
produknya. Jangka panjang strategi ini akan membina reputasi,
membantu dalam memanjangkan jangka hayat bisnes kita. Tumpuan pada
kualiti pasti membuahkan hasil yang lebih baik berbanding sibuk
memikirkan kuantiti.
Daging
lembu ada sifat marbling, tapi kambing tak dak. Tak kisahlah, yang
penting di sini ialah bagaimana meningkatkan kuantiti lemak dalam
daging (intramuscular) bukannya meningkatkan lemak di luar daging
atau bawah kulit.
Penggemukan
membantu kita mencapai objektif ini dengan lebih cepat, dan ada
baaanyak 'tweak' atau teknik dalam bab ini. Aku tak boleh nak sentuh
semua pasal panjang sangat nanti. Sikit sikit je.
Biasanya
tempoh optima bagi penggemukan adalah 3 bulan bagi kambing. Baru dia
betul betul cantik nisbah daging – lemak – tulang, betul betul
lemak terkumpul dalam daging, betul betul lembut dan juicy. Hampir
menyamai sifat daging anak kambing yang masih menyusu, tapi itu
cerita lain.
Sebaik
baiknya gunakan grain atau bijirin – gandum, jagung, barli, padi
etc sebagai ramuan utama fasa penggemukan ni. Sebabnya karbohidrat
lebih mudah menjadi lemak dalam daging dan membantu dalam
mengembangkan sel daging supaya lebih banyak lemak dapat dimasukkan.
Protein
tak sepenting karbohidrat dalam fasa penggemukan. Protein ni prioriti
masa tumbesaran anak, induk menyusukan dan pejantan masa dia sibuk
kahwin. Karbohidrat memang mempunyai kualiti menggemukkan yang lebih
baik daripada protein, lemak, dan gula ringkas.
Gula
ringkas ni maksud aku molasses lah. Molasses memang boleh buat
kambing cepat betul naik berat badannya. Aku pernah tengok kambing
jantan boer yang diberi makan dedak lebih 2 kilo sehari dicampur
molasses sebaldi besar, naik berat badannya 12 kilo sebulan. Pehh..
bulat tak ingat.. Tapi lemak bawah kulitlah/luar daging yang banyak
jadi, dah salah target distribution.
Gula
ringkas ni sifatnya mempercepatkan pengumpulan lemak luar daging.
Molasses ni sikit sikit oklah, jangan excessive. Aku sendiri pun tak
pernah guna molasses. Kambing aku pun tak suka, ntah kenapa.
Itu
gula ringkas. Kalau lemak dan protein pula, sifat diorang ni lambat
menggemukkan sebenarnya. Tak berapa efficient dalam bab menggemukkan
sel daging. Jadi kalau kita guna pkc/pke semata mata campur ngan
molasses sebagai diet penggemuk, memang total disaster. Dari segi fat
distribution lah. Gemuk gemuklah tak ingat punya gemuk, tapi tak
sampai lah tujuan karkas berkualiti.
Itu
dari segi nutrition. Kalau kambing kita happy (gembira), itu pun
membawa perbezaan besar dari segi rasa dan kualiti daging. Mamalia ni
sentiasa merembeskan hormon mengikut moodnya. Kalau mood baik, hormon
jenis ni yang banyak dirembeskan. Kalau mood tak baik, hormon jenis
lain pula yang berkitar dalam darah.
Kambing
yang happy lebih mudah mengumpul lemak dalam daging, dan urat urat
dagingnya lebih lembut. Kambing yang tak happy, susah nak kumpul
lemak dalam daging, pasalnya banyak tenaga diperlukan untuk mengatasi
side effects depression. Urat urat daging pun keras. Memang terbukti
pasal kajian menemukan kaitan antara kegembiraan dan pembuluh darah
yang lembut dan fleksibel, manakala kemarahan dan kesedihan
menyebabkan pembuluh darah mengeras dan mudah plak terkumpul –
senang kena darah tinggi, strok, sakit jantung etc.
So
bagi aku cara yang terbaik buat kambing happy ialah dengan
membenarkan dia turun ke bawah kandang merayau rayau sepertimana
tabienya. Dari segi teori, aku sepatutnya rugilah dari segi kenaikan
berat badan sebab kambing banyak guna tenaga merayau rayau cari makan
rumput. Buang tenaga, penat aje kasi dedak.
Tapi
realitinya, yang aku perhatikan kambing aku lagi cepat gemuk pasal
nampak lagi happy. Rumput pun aku tak yah cari, dah jimat kos, masa
dan tenaga. Aku ada try juga, bagi kambing kambing jantan fasa
penggemukan ni duduk je dalam kandang, tapi tak berapa cantiklah
sepertimana bila aku bagi peluang diorang ni turun ke bawah. Lagi pun
banyak customer aku prefer kambing lepas, tak berapa ngan kambing
makan tanggung 100%.
Aku
pun pelik gak sebenarnya, macamana pula kambing lepas lagi cepat
gemuk dari kambing makan tanggung. Tapi aku rasa kan, bila kambing
happy, dia merembeskan lebih sikit kuantiti growth hormone ke dalam
darah. Termasuklah anabolic hormones yang mempercepatkan pengembangan
sel daging.
Yaa
kambing yang dapat exercise, sel dagingnya akan mengembang lebih lama
dan lebih besar. Macam atlet juga. Bila sel daging besar, lebih
banyak lemak dapat disimpan ke dalam sel. Daging pun lebih sedap,
lebih banyak jus.
Tapikan,
aku jarang penggemukan sampai 3 bulan. Baru sebulan setengah, dua
bulan banyak kambing kambing jantan ni aku jual kerana demand yang
sangat tinggi. Kalau kambing jantan tu tak sampai sebulan dalam fasa
penggemukan, aku takkan jual – rugi siot.
Anyway,
penggemukan ni sebenarnya lebih senang berbanding pembiakan. Bukan
susah nak gemukkan kambing ye tak? Banyak penternak boleh buat, macam
macam jenis feed boleh guna. Tapi bab membiakkan ni ramai yang tak
lepas. Nak kena ada considerable skill and determination, baru boleh
jadi pembiak.
Oklah
tuan tuan, konklusi yang aku boleh buat ialah daging yang berlemak
(dalam daging) adalah daging yang lebih sedap, dan lebih nourishing.
Kita sebagai penternak kena ambil tahu macam mana nak menghasilkan
karkas yang lebih berkualiti, dan daging yang lebih sedap. Kena tahu
macam mana fat distribution yang terbaik.
Salam.
Assalamualaikum tuan alwi..
ReplyDeleteByk info mnarik kali ini..aku trtarik dgn fakta knapa kmbing lepas ragut lbih mudah naik berat bdan.Sbb terfikir jgak aku kalu aku bg mkan utk penggemukan dan aku lepas,bnyak lemak dan karbohidrat dgunakan untuk sumber tnaga kambing brjalan.Rugila pulak bagi makan pelet pastu kurus balik.hehe..tp bila smpi bab perembesan hormon tu trjwbla sdh persoaln trsbut.tq sbab share hsil kajian tuan..tapi mungkinkah hormon yg sma mnyebabkan pertambahan berat bdan tuan alwi.haha..
Kaw2 makan mana tak gemuk, amsuk musim hari raya lagi tu. Haha. 2 nikmat yang manusia kerap lupakan, nikmat masa lapang dan kesihatan. Riwayat Nabi SAW. Jaga kesihatan tuan, Hehe
DeleteLebih banyak otot kena lebih banyak lemak untuk lindungi daripada kerosakan ya tak tuan? Orang nak banyak otot kena banyak exercise dan bukan makan saja, rasanya kambing pun sama. Apa kata kita tengok 2 kes ni.
ReplyDeleteKes A
Ali makan setiap hari dengan diet gizi tinggi. Memang kaw2 punya makan, selepas 2 bulan berat badannya bertambah. Orang tengok dia bulat je, lari sikit dah mengah stamina takde. Adakah dia sihat?
Kes B
Ali selalu bersenam setiap hari 5 jam sehari, makan ala kadar tapi mencukupi alhamdulillah. Lepas 2 bulan dia perasan badan dia makin muskular dan berat pula makin naik. Dia juga boleh lari lebih jauh tanpa penat. Adakah Ali sihat?
Jadi... rasa2nya lah pembiak kambing kena pandai bezakan kambing mana yang gemuk dan mana yang berotot/fit. Berat sama tapi tahap kesihatan berbeza. Ya tak? Haha.
Aku rasa ko dah lebih hormon estrogen la, orang laki pun ada estrogen kalo tak bersenam. Mula la kembang kat tempat yang tak patut macam perempuan tu. Haha
Kaedah yang aku rasa bagus ialah BCS, ambil score 3-3.5 ideal dah tu. Tapi daripada segi teknik penggemukan memang aku tak pandai, banyak lagi nak belajar dari tuan2. Terima kasih kerana berkongsi ya.
DeleteAssalamualaikum,
ReplyDeletekambing baka apa yg dagingnya paling sedap? biri2? boer? kambing kampung? lain2?siapa2 yg ada pengalaman silalah kongsi-kongsikan.
Leman JB
Assalamualaikum..thanks for the story. Amt berguna utk sy yg tgh servey2 pasal ternakan kambing..
ReplyDelete