"Tropical breeds for tropical region, arid breeds for arid region, temperate breeds for temperate region, and polar breeds for polar regions"

Monday, January 5, 2015

KAMBING IS THE DRUG OF CHOICE

Bila aku lama tak masuk ladang jenguk kambing, aku perasan yang aku resah gelisah. Khuatir. Restless. And depression sets in. 

Sebaik sahaja aku menjengah ladang walaupun sebentar (semalam), walaupun diasak dengan masalah baik kambing atau pekerja, - resah gelisah aku hilang. Khuatir aku hilang. Tekanan perasaan aku hilang.

Ya. Bila aku masuk ladang, aku dapat 'sense of accomplishment'. Walaupun cuma buat sedikit kerja. Walaupun cuma dapat belek seekor kambing. Tak kisahlah. Janji ada kerja. Janji buat kerja.

Kambing juga aku perasan hilang, dan kurang stress bilamana tuan dia masuk kandang memperlihatkan kelibat dirinya kepada seluruh rakyat kambing. Yeah, it is a massive moral support to them. 

Kambing akan maintain high performance bila  ada figura yang sama mereka nampak setiap hari. Walaupun figura tersebut sebenarnya garang asyik pegang tongkat, atau dok main kejar kejar tangkap nak bagi ubat pada mereka.

This is the effect of domestication. This is the effect of domestication genes inside every domestic animal.

The presence of a master ACTIVATE the domestication switch.

Dan berterima kasihlah kita sebanyak banyaknya kepada Tuhan Yang Maha Bijaksana kerana menyelitkan gen domestikasi ini kepada haiwan haiwan yang terpilih. Kewujudan gen domestikasi ini memudahkan kita umat manusia untuk menundukkan seterusnya mencari pelbagai manfaat dari binatang domestik tersebut.

Atas sebab itu semua binatang domestik atau ternakan, memerlukan kehadiran manusia sebagai tuan atau master, yang akan menjaga master - servant relationship sesama mereka. 

It is vital. It is necessary. Kena jaga hubungan ini.

Sebabnya binatang domestik atau ternakan hanya akan membiak subur dengan campurtangan manusia. Tanpa campurtangan manusia, mortalitinya tinggi, dan kadar pembiakannya perlahan, ataupun mudah sangat boom lepas tu crash. Kacau bilau ekosistem dibuatnya.

Jadi, kalau nak ekstrak prestasi tinggi daripada kambing pedaging kita - kena ingat yang mereka adalah haiwan domestik, haiwan yang perlu diternak, haiwan yang perlu ditundukkan, haiwan yang perlu diaktifkan penundukannya, haiwan yang perlu diestablish hubungan master-servant, dan.... pastikan kita sentiasa jadi master.

Ini adalah undang undang operasi pembiakan kambing pedaging yang menguntungkan. The immutable law.

Dan cara yang terbaik lagi simple untuk melahirkan hubungan master-servant, dan menjaga status quo tersebut - gembala bertongkat.

Sistem intensif atau makan tanggung juga akan mewujudkan master-servant, tetapi ini mudah terbalik dimana kita pula jadi servant, kambing jadi master. Kambing akan tetap membiak, dan dalam situasi tertentu boleh membiak lebih baik dari sistem gembala - tetapi operasi biak pedagingnya kurang daya keuntungan. Kena ada sumber income tambahan - susu, tinja, dsb; dan pemasaran yang lebih baik - baka, kursus, agrotourism, bla bla bla...

Jadi kita pilih baik baik. 

Orait. Lari tajuk dah aku ni. Pasal menulis sambil minum teh mangga. Kalau pekena kafein, sedap sikit menulis. Lancar lagi laju idea yang datang. 

Kembali kepada cerita kambing is the drug of choice. Yep. Tekanan perasaan aku hilang bila masuk ladang dan berada di tengah tengah kawanan kambing. Penat bekerja tidak terasa. Aku gembira. Macam ambik dadah. Happyyyyy.....

Bela kambing adalah sejenis 'soul therapy' yang berkuasa. Drug like. Boleh membuat kita jadi ketagih. Kambing addict buehehe...

Dan sepanjang perjalanan balik dari ladang semalam, aku ada dengar lagu Guns n Roses - Welcome to Paradise City. Dan.... aku dapati aku happy dan goyang kaki dan goyang kepala bila dengar lagu tersebut.

"Take me down to the paradise city
Where the grass is green and the kambengs are pretty
Take me home (oh won't you please take me home)
Take me down to the paradise city
Where the grass is green and the kambengs are pretty
Take me home (oh won't you please take me home)"

Oh yeah yeah!

I'm hepiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

3 comments:

  1. Sama le,dapat gosok main2 ngan anak2 kecil,tapi kekadang ade juga bagi pelempang kat ibu yang garang2 tu,hehehehehe,PELEMPANG SAYANG,buahahahaha

    ReplyDelete
  2. Ini betul-betul dah pekena "grass" niii!!! Hihihiiii!! (Es Emdi)

    ReplyDelete
  3. Awak seorang yang kelakar...memang sesuai dengan kambing..senyum kambing.

    ReplyDelete