"Tropical breeds for tropical region, arid breeds for arid region, temperate breeds for temperate region, and polar breeds for polar regions"

Saturday, February 22, 2014

PAGAR : APA PERSPEKTIF KITA?

Aku tengah baca kehidupan zaman kolonis di Amerika. Ratusan tahun dahulu. Beza budaya penduduk pribumi Amerika - Red Indian, dengan budaya pendatang - imigran dari England.

Kolonis bercucuk tanam dan menternak (binatang domestik atau binatang ditundukkan - bukannya binatang buruan). Mereka bawa ternakan daripada England, dan cuba dibiakkan di Amerika. Lembu, kambing, babi, ayam belanda, dan lain lain.

Dan bagi para kolonis, bila mereka bercucuk tanam, tanaman mesti dipagar untuk mengelak dimakan ternakan.

Hmmm... tanaman dipagar... bukannya ternakan dipagar.

Penduduk pribumi Red Indian pula banyak memburu (hunter gatherer - tiada binatang domestik atau tiada binatang ditundukkan), dan ada suku kaum yang bercucuk tanam. Jagung dan keladi. Dan kawasan tanaman keladi atau jagung ini boleh mencecah puluhan malah ratusan ekar bagi setiap perkampungan.

Apa yang Red Indian buat ialah mereka tak pagar tanaman mereka. Tetapi memberi anak anak mereka busur dan anak panah, kemudian disuruh memburu apa sahaja binatang yang cuba mengacau tanaman puak mereka.

Hmmm... tiada pagar... latihan memburu kepada anak anak.

well, samada puak pastoralis (kolonis) atau pemburu (red indian), kedua duanya berkongsi satu pandangan - ternakan atau binatang tak perlu dipagar.
Binatang yang nak dijadikan makanan harus ada elemen kebebasan. Harus dibenarkan merayau.

Sifat semulajadinya. Fitrah.

Baik bagi binatang yang telah ditundukkan, mahupun binatang buruan yang tidak pernah ditundukkan.


Perspektif kita macam mana?

No comments:

Post a Comment